Tips

Veilig en efficiënt werken met een STIHL kettingzaag

Tips - veilig werken met kettingzaag

Bij STIHL draait alles rond productveiligheid. Uw kettingzaag is reeds uitgerust met heel wat technologische snufjes om uw veiligheid te garanderen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en met onderstaande tips werkt u tegelijk veilig én efficiënt in de tuin of in het bos. U kan ook altijd de online catalogus raadplegen voor meer informatie over specifieke veiligheidsuitrusting.

✓ Hoofd, ogen & oren
Gezichts- en gehoorbeschermers zijn cruciaal om uw ogen en oren te beschermen tegen motorgeluiden, spaanders en splinters. Bij STIHL vindt u een groot assortiment terug voor de meest uiteenlopende toepassingen, van veiligheidsbrillen met UV-bescherming tot een individueel instelbare helmset.

✓ Handen
Voor het tillen van zware gewichten zijn slipvaste veiligheidshandschoenen met snijbescherming onontbeerlijk. De STIHL werkhandschoenen beantwoorden aan de meest uiteenlopende eisen. Naargelang het type bieden ze bescherming tegen onder andere snijwonden, wind, water, koude, doornen of zijn ze ondoorlaatbaar voor olie.

✓ Voeten
Speciale kettingzaaglaarzen bieden in de eerste plaats steun en bescherming tegen snijwonden. De STIHL kettingzaaglaarzen bieden de nodige bescherming bij het hanteren van een kettingzaag. Deze stevige laarzen zijn voorzien van een stalen kap en inzetstuk voor een maximale snijbescherming. Het ergonomisch ontwerp, de hoogwaardige materialen en de uiterst veilige antislipprofielzool garanderen draagcomfort.

✓ Bovenlichaam & benen
Bij bos- en bosbouwwerkzaamheden is het van belang om veiligheidskleding te dragen die voldoende snijbescherming biedt. De persoonlijke veiligheidsuitrusting van STIHL zit erg comfortabel en behoudt de bewegingsvrijheid dankzij de elastische materialen, die tegelijk beschermen tegen water, wind en koude. Individueel regelbare ventilatieopeningen zorgen voor een optimale lichaamstemperatuur. De snijbestendige inzetstukken zijn speciaal ontwikkeld, zodat ook de lichtste pakken een uitstekende bescherming bieden.

Hoe goed u ook beschermd bent, geen enkele persoonlijke veiligheidsuitrusting geeft u een garantie tegen letsels. Het is ook geen vervanging voor een veilige werkmethode. Gelieve daarom altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing van zowel de veiligheidsuitrusting als die van de kettingzaag te lezen. Voor gedetailleerde vragen over de persoonlijke veiligheidsuitrusting en andere veiligheidsaccessoires kan u ons altijd contacteren.

Een motorzaag starten – stap voor stap

Tips - motorzaag starten

U hebt een veilige werkzone voorbereid en die gecontroleerd. U kunt beginnen met uw motorzaag te starten!

Volg bij elk van de volgende stappen de veiligheidsvoorschriften (met inbegrip van die in de gebruikshandleiding)

Klaar?  Start!

Winteronderhoud van uw grasmaaier

Tips - winteronderhoud

Hoe stelt uw grasmaaier het eigenlijk in de winter? Voor de opslag tijdens de wintermaanden zijn er een paar punten waar u op moet letten zodat de machine in de lente weer meteen startklaar is.

Geen brandstof
De benzinetank moet voor de winterpauze leeg zijn omdat overblijvende brandstof tijdens de winter zijn ontstekingskracht verliest. Laat men de brandstof toch in de tank, dan kan dit problemen geven bij het starten in de lente. Indien er nog brandstof overblijft na de laatste maaibeurt dan is het aangeraden om de grasmaaier net zo lang te laten draaien tot de motor stilvalt.

Oliepijl checken
Het olievulpeil moet ook voor de winterpauze in orde zijn. Bij de minste twijfel of bij vragen kan u steeds terecht bij uw VIKING vakhandelaar. Bovendien is het belangrijk de gebruiksaanwijzing te volgen en de aanbevolen olie van VIKING te gebruiken.

Grasmaaier reinigen
Na de laatste maaibeurt moet de machine zeer grondig gereinigd worden. Grasresten die in de behuizing kleven kunnen met een houten of kunststofspatel verwijderd worden. Eventueel kan hierbij ook en tuinslang gebruikt worden. Bovendien zijn grasresten tussen de koelvinnen en in de buurt van de uitlaat niet goed, zo is er namelijk kans op brandgevaar.

Voorzichtig:
Te sterke waterstralen mogen niet op de lagers, dichtingen of motordelen gericht worden, anders kan de machine beschadigd worden. Indien men de onderzijde van de behuizing wil reinigen moet de maaier naar achteren gekanteld worden zodat de bougie naar boven wijst. Kantelt men de machine op zijn zij, dan kan olie in de luchtfilter of uitlaat lopen en bestaat er gevaar voor grote schade.

Laatste check
Het maaimes moet voor het eerste gebruik in het voorjaar intact zijn. Zijn scheuren of kerven zichtbaar, dan dient het onmiddellijk vervangen te worden. Het is aangeraden de messen te demonteren en te laten slijpen en uitbalanceren door een vakman. Met één slijpbeurt kunt u ongeveer 25 uur maaien. Scherpe messen geven een moor maairesultaat.

Opslag van de grasmaaier
Als alle onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd dient de grasmaaier goed afgedekt en in een stofvrije droge ruimte geplaatst te worden.

Let wel op: een accugrasmaaier moet volledig vorstvrij gestockeerd worden.

Uw motorzaag winterklaar maken

Tips - motorzaag winterklaar

Uw STIHL motorzaag houdt niet van vocht en stof. Voor u de motorzaag opbergt, is dus een klein onderhoud nodig zodat ze klaar is voor de volgende gebruiksperiode en ze dan meteen start.

De brandstoftank leeg maken

Maak de tank van uw motorzaag volledig leeg in een voor benzine geschikte jerrycan (UN). Doe dat op een verluchte en zuivere plek. Laat de motor stationaire draaien zonder te versnellen tot de carburator volledig leeg is – dit om te vermijden dat de membranen van de carburator tegen elkaar gaan kleven.

Demontage van het zaaggereedschap

Neem de ketting en het zaagblad weg, maak ze schoon en spuit er vervolgens beschermolie op.

Uw motorzaag opbergen

Ze moet op een droge plek opgeborgen worden. Kies een goed verluchte plek die tegen weer en wind beschut is. Laat de motorzaag niet buiten achter.

Tegen de zon beschermen

Leg de machine weg zodat ze niet direct aan de zon blootgesteld is. Wanneer het materiaal lang aan UV-stralen blootgesteld wordt, wordt het broos.

Tegen stof beschermen

U moet uw motorzaag altijd in een stofvrije omgeving opbergen. Met het oog daarop heeft STIHL een reeks van speciale draagtassen en koffers ontworpen om uw machine te beschermen.

Een veilige plek kiezen

Berg uw motorzaag altijd op buiten het bereik van andere personen (kinderen bijvoorbeeld). Ideaal is een kast of een kamer die u met een sleutel kunt afsluiten.

Tuintip van de vakman: zo onderhoud je je heggenschaar

Heggenschaar STIHL

Ontsmet de messen
Planten zoals buxus of beukenhaag kunnen makkelijk ziektes overbrengen via de messen van de heggenschaar. Regelmatig ontsmetten is dus zeker geen overbodige luxe. Of zoals Matthias adviseert: “Bij ziektegevoelige planten ontsmetten wij de messen bij elke tankbeurt. Vooraleer we naar de volgende klant vertrekken, herhalen wij deze maatregel om te voorkomen dat ziektes overgedragen worden van de ene tuin op de andere.” Dit kan eenvoudig door een geut ontsmettingsmiddel met een emmer water te mengen, en de messen na het spoelen met een doek droog te wrijven.

Smeer de messen in
“Buxus, taxus of coniferen bevatten heel wat plakkerige hars, dat op de messen van de heggenschaar blijft kleven. Daarom spuiten wij bij elke tankbeurt de messen in met een harsoplosmiddel zoals de STIHL Superclean, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Voor particulieren raden wij aan om de messen te ontsmetten en in te smeren na elke snoeibeurt. Doe dit zeker als je de heggenschaar voor een langere periode wil bewaren in een (vochtig) tuinhuis, anders kleven de messen bij het eerstvolgende gebruik gegarandeerd dicht”, aldus Matthias.

Laat de messen bijslijpen
Matthias heeft ook een duidelijke mening over het slijpen van de messen: “Op het einde van het seizoen doen we een volledige controle van onze heggenscharen, slijpen we de messen en schuren we deze terug op. Voor particulieren raad ik het ten zeerste af om de messen zelf te slijpen. Het heeft me zelf 3 jaar gekost om de slijptechniek volledig onder de knie te krijgen. De messen worden uit elkaar gehaald en geslepen met een slijpmolen. Hier is een zeer vaste hand voor nodig: één verkeerde beweging en je slijpt de messen kapot, waarbij een nieuwe set snel 120 euro kost. Binnenbrengen bij een erkende STIHL dealer is dus het beste wat je kan doen.”

Laat de transmissie invetten
“Om de heggenschaar in topvorm te houden, smeren wij de transmissie wekelijks in met STIHL transmissievet. Dit hoeft niet veel te zijn, maar als je dit frequent doet dan zorgt dit voor een goede smering van de aandrijving”, aldus Jochem. Als particulier hoeft dit uiteraard niet zo vaak te gebeuren. Laat dit dus over aan je STIHL dealer. Deze zorgt hier tijdens het jaarlijkse onderhoud van uw machine voor.

STIHL MotoMix: goed voor mens, machine en milieu

MotoMixalkylaatbrandstof_rdax_90

Net als een topatleet op z’n voeding moet letten, heeft uw STIHL benzinemotor de geschikte brandstof nodig om topprestaties te leveren. Ongeacht of het om een kettingzaag, bosmaaier of bladblazer gaat, de kant-en-klare STIHL MotoMix® is speciaal ontwikkeld om uw STIHL benzinemachine optimaal te laten renderen én de levensduur te verlengen. Ontdek hieronder waarom MotoMix® goed is voor mens, machine & milieu.

✓Mens
Met MotoMix® werkt u steeds veilig en comfortabel. Het is een extreem schone brandstof doordat de brandstofdampen nagenoeg geen schadelijke stoffen zoals olefinen en aromaten (o.a. benzol of tolueen) bevatten. De bijgevoegde hoogwaardige HP Ultra motorolie verzekert een vlotte start en optimale acceleratie van de motor, ook na een periode van inactiviteit. Zo werkt u steeds vlot en probleemloos met uw benzinemachine, zelfs wanneer u plots meer of minder gas geeft.

✓Machine
De alkylaat brandstof bestaat uit een nagenoeg reukloos 1:50 mengsel met uitstekende smeereigenschappen. Het lage gehalte aan schadelijke stoffen beschermt de benzinemotor op een duurzame manier en minimaliseert slijtage. De brandstof heeft een stabiele kwaliteit en is minstens 5 jaar houdbaar. De optimaal op elkaar afgestemde benzinebestanddelen vermijden het stilvallen van de motor wanneer u van vol gas op stationair draaien overgaat. Overbodige motorstarts behoren daardoor tot het verleden.

✓Milieu
De MotoMix® brandstof onderscheidt zich door haar milieuvriendelijke eigenschappen. Dankzij de homogene samenstelling van de benzinebestanddelen zorgt STIHL MotoMix voor een zo goed als volledige en zuivere verbranding, met een ongeveer 20 % lager CO-gehalte in de uitlaatgassen. Omdat de brandstof geen aromaten en olefine bevat, wordt ook het ozonvormend vermogen met ongeveer 30 % verminderd. In vergelijking met het mengsel uit 95 SP draagt MotoMix® zelfs bij tot 70% minder uitlaatgassen. Bovendien is de bijgevoegde STIHL HP Ultra motorolie ook biologisch afbreekbaar, tot meer dan 80% binnen de 21 dagen.

Kortom, de STIHL MotoMix® brandstof is niet alleen prettig in gebruik en duurzaam voor de motor, ze is ook minder belastend voor het milieu. Voor verdere vragen over MotoMix® kunt u ons altijd contacteren.